zaterdag 26 november 2011

Woensdag 23/11

Woensdag hebben we, zoals altijd, Werkcollege. En dat kan gedoceerd zijn door een aantal mensen. Als het een van de proffen is dan mag je een best theoretische aanpak verwachten, behalve natuurlijk als Prof. Balis weer een soort raad-het-plaatje speelt. Als de assistenten echter de les geven, dan kan je er geld op inzetten dat er een taak aan verbonden is. Iets opzoeken in de bib, een technische fiche opstellen, bibliografieën opmaken... noem maar op. Zo ook deze woensdag.

Ze hadden ons een aantal dagen vanop voorhand gevraagd om een twaalftal kleurpotloden mee te brengen naar de les, alsook een gewoon potlood en een gom. Dat sprak meteen tot de meeste mensen hun verbeelding. Het idee om met kleurpotloden aan het werk te moeten gaan, klinkt vreemd, vooral aan een universiteit. Dan kreeg je van die ideeën die de ronde deden waarin de assistenten heel neerbuigend tegen ons gaan doen, zoals 'Als je klaar bent met je taak, mag je spelen met je kleurpotloden, zodat je de andere kindjes niet stoort bij hun werk' enzo. De assistenten behandelen ons dan ook geregeld als kleine kinderen. Dus dan moet je er niet van verschieten dat er zo'n moppen de kop op steken.

De eigenlijke opdracht bestond er in dat we per twee moesten werken. We kregen elk een postkaart met een schilderij op afgebeeld. Je kent dat wel, toeristische postkaarten die verkrijgbaar zijn in musea. Daarbij kregen we ook nog een wit blad. Het was de bedoeling om aan elkaar het schilderij te beschrijven dat op onze postkaart stond, zonder het werk te laten zien. De andere moest dan met die aanwijzingen in de hand een schets maken van het werk op het witte blad. Alle grote elementen moesten zo gedetailleerd mogelijk weergegeven zijn, achtergronden, voorwerpen, ruimtes... allemaal aanwezig. En de tekenaar moest dan ook raden welk werk hij/zij aan het tekenen was. Een soort van Xtreme Art Pictionary ofzo.

Het was echt een toffe opdracht. Ik werkte samen met Katja. Op de kaart die ik had, stond er de Boerenbruiloft van Breughel. Een redelijk bekend werk. Alleen jammer dat het tekentalent van Katja wat te wensen overlaat. Nuja, alle belangrijke aspecten waren grofweg aanwezig en ze kon het toch wel raden wat ze getekend had. Het werk dat ik moest schetsen, was Yellow Christ van Paul Gauguin. Een redelijk normaal werk, op de kleuren na. Paarse lucht, gele mensen, geel gras en oranje bomen. Ik dacht eerst dat Katja mij aan het lijntje aan het houden was, maar plots had ik door dat het echt de stijl van Gauguin was. Dus iedereen blij.
Echt leuke opdracht. En aangenaam om nog eens gewoon te spelen als oefening op beschrijven, begrijpen en reconstrueren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten