zaterdag 26 november 2011

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

De nocturne die we donderdag deden, ging naar Tervuren. Dat ligt iets buiten Brussel en is gemakkelijk te bereiken met de tram vanaf de VUB en zelfs vanaf mijn kot.
We gingen dan naar het KMVMA, een museum waar ik in geen 10jaar meer ben geweest. Ik keek er echt naar uit.
Na de les nog even langs gegaan bij Anne, want Evelien had ook haar slaapgerief mee. Nadat we allemaal de onnodige ballast kwijt waren, namen we de tram bij de VUB naar Montgomery. Daar stapten we dan over en een paar minuten later waren we al in Tervuren Station. En dat ligt op 300m van het Museum. We waren er deze keer ook veel sneller dan de vorige keer.
Toen waren we maar rond 19u begonnen aan de nocturne. En donderdag waren we om 17u10 al bij het Museum. En de nocturne begint om 17u, dus de timing kon niet beter geweest zijn.

Het museum zelf heeft echt wel veel te bieden. Vele artefacten uit afrika, opgezette dieren, kunst, tentoonstellingen rond projecten in modern Afrika. Een extra toer door de kelders van het museum. Die werden normaal gebruikt voor opslag van overtollige goederen, die niet tentoongesteld kunnen worden. Nu zijn die ook opengesteld aan het publiek en kan je eens zien waar ze al hun rommel bijhouden. Het was een leuke avond. We hebben weer goed kunnen lachen, zoals gewoonlijk. Wendy, Anne, Evelien, Katje en ik waren de vaste groepsleden en deze keer ging ook een vriendin van Anne nog mee, Michelle. Die had gehoord van Anne hoe tof het was de vorige keer en die was ook benieuwd om eens mee te komen. Dus zo kwam het dat we met een nieuw lid van Museum Fever een leuke avond beleefden.

Het aantal dieren dat zij hebben, is gewoon hallucinant. De meesten zijn afkomstig uit het voormalig Belgisch Congo. Waar Belgen geregeld naartoe gingen om op de grote Afrikaanse dieren te jagen. Die brachten ze dan terug mee naar België en die werden dan als trofeeën opgezet en tentoongesteld in de musea of als privécollectie, die dan later ook wel in het museum belande. Ook een indrukwekkend aantal insecten en vlinders. De motten en vlinders in Afrika zijn prachtig. Sommige hebben echt van die lange staarten aan hun vleugels hangen. Afrika moet echt knap geweest zijn toen. Nu kan ik me wel indenken dat de helft van de insecten die aanwezig zijn, wel al uitgestorven zijn ofzo.

Er was ook een extra tentoonstelling rond het leven rondom water. Met alle voordelen die een watercultuur beidt. Dus transport, visvangst, communicatie, religie... alles wat je je maar kunt indenken. Ook hebben ze een aantal interessante archeologische vondsten. Het is natuurlijk allemaal ingepakt om aantrekkelijk te zijn voor jongere kinderen, dus bij vele objecten of exposés krijg je niet de hoeveelheid info die je zou verwachten of willen. Maar met een beetje opzoekwerk in de zijlijn kan je daar wel omheen werken.

We waren daar na een tweetal uurtjes wel al terug buiten. Dat is misschien wel jammer, maar we kunnen altijd terugkomen, mochten we willen. Ik raad het iedereen trouwens aan. Het is echt de moeite.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten