zaterdag 19 november 2011

MAS

Het MAS in Antwerpen is het nieuwe museum. De naam MAS staat dan ook voor Museum Aan de Stroom, maar de meeste mensen maken er al snel Museum Aan't Scheld van. Het ligt aan de kaai, niet al te ver van het Steen.

Prof.  Huvenne had een excursie gepland vandaag, dus waren we vanochtend om 11u allemaal present op de kaaien. Ik had papa deze week al gevraagd of hij het zag zitten mee te gaan, want hij was ook nog niet in het MAS geweest. Dus ik ben samen met hem en Min naar Antwerpen getrokken. Zij gingen het museum doen op hun eigen tempo, terwijl ik met de klasgroep bij de prof bleef. Die gaf eerst een korte inleiding tot het MAS zelf, het hoe en waarom, voordat hij ons naar de 3e verdieping leidde. Daar hingen namelijk een hele hoop werken die oorspronkelijk uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel kwamen en tijdelijk in het MAS ten toon gesteld zijn. Prof. Huvenne is de directeur van het KMSK, dus dat verklaard wel waarom hij daar precies zijn tour wou geven. Het zijn de werken die hij natuurlijk al vanbinnen en -buiten kent. Hij heeft dan ook een dikke 2u besteed aan een vijftal werken die daar hingen. Wat hij te vertellen had, was best wel interessant, maar hij kan echt niet boeiend vertellen. Hij moedigt zijn publiek niet aan om te luisteren, spreekt niet duidelijk en draait zich altijd weg van zijn publiek. Het was dus enorm lastig om 2u lang de aandacht bij de les te houden.
Na zijn rondleiding heb ik papa gebeld, hem gemeld dat wij nog de rest van het MAS met ons groepje wilden doen, zodat hij naar huis kon gaan als hij wou. Dan met de meisjes van mijn kliek iets gaan eten en dan terug naar het MAS. Wendy en Alessia hadden toen wel al afgehaakt, omdat het hun niet interesseerde of omdat ze moe waren of andere problemen hadden. Dus Anne, Katja, Evelien, Sara en ik schoten nog over om het museum te doen. Meteen naar de bovenste etage gegaan, daar begonnen met de expo. Heel interessant over leven en dood in stamverband en primitieve culturen. Sjamanisme en godenverering, kostuums, beeldjes, maskers, juwelen.. allerlei prachtige voorwerpen uitgestald. Daarna steeds verder naar beneden gaan. Zo kwamen we nog Zuid-Amerika, Japan, Europese Middeleeuwen en Antwerpse geschiedenis tegen. Enorm veel godsdienstkunst uit verschillende culturen: boeddhisme, taoïsme, islam, christendom, jodendom, natuurgodsdienst... en alles wat daar nog tussen te vinden is. Prachtige voorwerpen die een mooi beeld scheppen van elke overtuiging.
Halverwege ging Sara ook al door, omdat ze toch op een degelijk uur thuis moest zijn, of nog ergens heen moest, dus toen waren we nog met 4. Ok, nadien vielen er geen meer af, dus zo spectaculair is het niet om over te praten. Nadat we alles nog gezien hebben, de bus genomen. Bleek dat het dezelfde bus is die hier in Wilrijk stopt, dus ik kon vanaf het MAS gewoon blijven zitten. Anne stapte af aan de Rooseveltplaats op haar andere bus en Katja en Evelien namen de trein in Antwerpen-Centraal.

Het was een enorm leuke dag, vooral nadat we vrijheid kregen om zelf te kiezen wat we zagen en bespraken. De sfeer en humor zat weer enorm goed. Ik ben echt een fan van musea doen met de groep. Dat maakt cultuur opdoen zoveel aangenamer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten