zondag 18 september 2011

Disneyland, vrijdag 16/09

Veel te vroeg wakker geworden vandaag. 07.30u! Ok, het is misschien niet zo vreselijk vroeg, maar toch veel te vroeg als je op vakantie bent. We moesten wel zo vroeg opstaan, want we hadden al om 08.30u ontbijt. We moesten de bij onze aankomst laten weten wanneer we wilden ontbijten en dan krijg je een soort van reservatie, een tijdspanne waarin je mag gaan eten. Als ik had geweten hoe moeilijk ik uit die zalige bedden zou kunnen, had ik het wel een uurtje naar achteren gezet.
Terwijl Evelien in de douche zat, heb ik ook al wat beginnen opruimen. We moeten namelijk tegen 11u al de kamersleutel afgeven en uitchecken.
Na het eten dan alles nagekeken, zodat we niets vergeten, en de feedback invullen voor het hotel. Met zo'n vragenlijst zou je haast denken dat ze onzeker zijn over zichzelf...
Sleutel afgegeven, bagage in het depot en dan voor de laatste keer het koninkrijk van de Disney magie tegemoet.
Gisteren hadden we na het zwemmen al een soort van plan gemaakt van welke attracties te doen en in welke volgorde, zodat we zeker degene die we nog eens wilden doen, konden doen. Zo wisten we dat we woensdag een paar attracties voorbij waren gegaan vanwege technische defecten of veel te lange wachttijden.
Het eerste dat we deden, was het meenemen van een aantal extra plattegronden. Ons originele plannetje was al volledig gekreukt, gescheurd en beschreven na de 2 dagen intensief gebruik. En we moeten toch mooie plannen hebben als herinnering, nietwaar?
We hadden de start van onze dag goed getimed, want toen we het park binnengingen, was het net 10u, dus gingen alle attracties open. Zo stonden we dan ook meteen als eerste in de rij voor de 'Disney Express', het treintje dat een volledige ronde doet van het park en stations heeft in de verschillende delen. Een rustige attractie of een leuke manier om gemakkelijk door het park te komen. Het is ook zo dat er veel dingen verborgen zijn als je gewoon door het park wandelt, en dat je die wel te zien krijgt, of veel beter te zien krijgt, als je die trein neemt. De trein rijdt met de klok mee het park rond. Iemand die al in Disneyland geweest is, weet dat de laatste halte waar je stopt voor je terugkomt aan de ingang, die van Discoveryland is.
We startten onze laatste dag, zoals we onze eerste gestart hadden. Met een ritje in de 'Buzz Lightyear's Laser Blast'. Evelien deed het deze keer beduidend beter en haalde toch ook al de 10.000. Nadat ze gepromoveerd was tot ruimtecadet (er hing een bord waar je je score kon vergelijken met een titel) gingen we nogmaals op reis naar de maan van Endor met 'Star Tours' en ging ik een supernova opzoeken in 'Space Mountain: Mission 2'. Wat 'Space Mountain' betreft: ik denk dat er in essentie niets aan de rit veranderd is. De rails lopen volgens mij nog altijd hetzelfde als de originele 'Space Mountain'. Wat er wel veranderd is, is de omgeving. Ze hebben de decoraties en de planeten waar je voorbij zoeft, vernieuwd en ook je doel is anders. In de eerste 'Space Mountain' was het de bedoeling om je rond de maan te katapulteren en dan terug te keren naar de aarde. Dit lukte niet, want net als je bijna bij de maan was, viel je raket stil en begon je terug te vallen naar de aarde. De vernieuwde missie gaat over het opzoeken van een ontploffende ster, een supernova. En die hangt op dezelfde plaats als de maan hing in de vorige rit. Je ziet de ster ontploffen en de schokgolven slaan in op je raket en je raakt de besturing kwijt waardoor je via een zwart gat (don't ask) weer terecht komt op aarde. Het is nog altijd een leuke achtbaan en in wezen volledig hetzelfde als de originele.
Voordat we naar de rest van het park gingen, zijn we nog even in een souvenirwinkel binnengestapt. We wilden namelijk iets meenemen voor Sean, omdat hij niet is kunnen meegaan. En omdat hij zo voor Star Wars is, hebben we hem een Stitch-knuffel gegeven. Maar dan een groene Stitch, verkleed als Yoda. Het is echt grappig, want je herkent zowel Stitch als Yoda meteen. Slim gevonden.
We lieten de wereld van Buzz Lightyear, The Force en Jules Verne achter ons en liepen door naar Fantasyland, waar we onze honger stilden in een pizzeria. Die was volledig ingericht als een landelijk restaurantje in Italië. Het is wonderbaarlijk wat voor gevoel en fantasie ze allemaal kunnen opwekken in dat park. Je gaat gewoon helemaal op in de omgeving. Dat alleen al is meer dan reden genoeg om te gaan. Het park zélf is al een attractie op zich.
Dan een portie 'It's A Small World' om de vertering op gang te brengen. We zaten vooraan in het bootje, dus konden we alles goed zien. Daarna naar 'Peter Pan's Flight'. Dat bleek een enorm populaire attractie te zijn, want we hebben in de tijd dat we er waren de wachttijd nooit minder dan 30min gezien. We hoopten dat het later iets rustiger ging zijn, dus sloegen we die rit even over en zeilden we terug af naar de tropische wateren van de Caraïben. 'Pirates of the Caribbean', nogmaals een geweldig sfeervolle attractie. En met een leuk deuntje op de koop toe. Je kan het de hele tijd meezingen en het blijft je gegarandeerd bij. Voor de leken onder ons, het is het lied dat Jack Sparrow op het einde van de eerste film zingt, maar dan volledig uitgewerkt. Redelijk logisch ook, want de film is gebaseerd op deze ene attractie (eigenlijk die in Disneyworld in Florida, maar zoveel verschil kan er toch niet zijn).
Na een korte plaspauze in Agrabah, gingen we nog eens langs bij de expeditie van Dr. Jones. We waren daar woensdag ook langs gegaan, maar toen was er een heel deel afgezet, inclusief de 'Indiana Jones and the Temple of Peril' rollercoaster. Nu draaide het gelukkig weer op volle toeren. Door eeuwenoude Indische ruïnes razen in een oud mijnkarretje, de droom van menig aspirant archeoloog. En dan doel ik op het type Indiana Jones, niet de academische archeoloog.
En omdat mijnbouw zo prominent aanwezig is in Disneyland, stapten we van het ene mijnwagentje in het andere. 'Big Thunder Mountain', waar je een dolle rit maakt door de gangen van een goudmijn. En als je ziet wat voor parcours die trein aflegt, dan ben je er vrij zeker van dat die goudzoekers ze al niet meer alle vijf op een rij hadden. Na de goudkoorts weer even een donkere sfeer opgezocht in 'The Haunted Mansion'.
En dan toch maar terug Fantasyland, vastberaden om toch zeker die 'Peter Pan's Flight' te doen. En het enige dat het ons kostte was 40min van ons leven aan wachten... voor een rit van 2min. Het is natuurlijk wel leuk en de magie is er wel, maar toch voel je je wat bedrogen uitkomen als je zo lang hebt moeten aanschuiven. Evelien begon toen ook hoe langer hoe meer last te krijgen van haar rug en knieën. Ja, wat wil je, als je al 3 dagen aan het rondwandelen bent en dan net 40min hebt moeten rechtstaan en wachten? Ze zag er ook niet al te fris meer uit, dus heb ik haar maar even getrakteerd op wat popcorn en cola, terwijl we ons op een bankje zetten. Na een kwartiertje was ze er al bijna weer bovenop. Het was toen ook dat mijn frank (of euro) viel, dat het bijna 17u was. En dat betekende dat de grote parade elk moment van start ging gaan. We gingen dus op het gemak naar Main Street USA, om daar een plaatsje te zoeken. Goed gedacht natuurlijk, want toen we door het kasteel van Doornroosje liepen zagen we de zee van mensen die er al stond. Eventjes snel denken en we kwamen met het idee om gewoon te blijven staan op de brug die naar het kasteel liep. Die staat namelijk een paar meter boven het niveau van de straat waar de parade zal passeren. Zo hadden we dus een enorm goed uitzicht op de aankomend praalwagens, ook al stonden we er niet meteen dichtbij. En waren die praalwagens de moeite zeg. Gigantische wagens, allemaal met een eigen thema, een legertje dansers voor en achter en dan nog een aantal figuren die er op stonden. Geen halve maatregelen.
Na de parade gingen we nog snel even een boetiek binnen om wat souvenirs te zoeken voor Evelien haar broers. Dat bleek toch een grotere opdracht te zijn dan dat ik vermoedde, want kennelijk zijn die twee niet snel tevreden.
Daarna naar de 'Videopolis' een restaurant dat ingericht is als een cinema- of theaterzaal. Alle tafels stonden in een halve cirkel en op verschillende niveaus, rondom een centraal podium en doek. Het zet je dus echt aan om tv te kijken tijdens het eten.
Kort na het eten moesten we dan wel terugkeren naar het hotel, want we konden onze bagage maar tot 19u in de depot laten. Dacht ik. Het bleek 22u te zijn. Nuja, ons gehaast voor niets.
We bleven dan nog maar wat rondhangen in de Disney Village, rondkijken in de winkels enz.. En gingen dan langzaam richting station.
Daar kregen we dan te horen dat onze trein al minstens 20min vertraging had wegens technische problemen aan de andere kant van Frankrijk. En jij dacht dat de NMBS erg was? In Frankrijk kan een probleem van 1000km verder nog het halve land platleggen. Geduld is een schone zaak en die 20min werden er 30. En dan 40min.
We zitten nu wel op ons gemak op de TGV richting Rijsel, dus we komen er wel. En zo heb ik ook tijd genoeg om dit eventjes op te schrijven.
Straks als ik thuiskom nog eens mijn mails controleren en de blogs die ik volg snel overlezen en dan naar bed.

--------------------

Het was echt een fantastische reis. We hebben ongelofelijk veel gezien en gedaan. Er was geen enkel moment dat we het gevoel hadden van "en wat nu gedaan?". Er is altijd wel iets te doen of te zien. Het weer was geweldig, de hele tijd zon, maar ook niet te warm. Ik ben zelfs lichtjes verbrand in mijn gezicht. Druk was het zeker niet. Natuurlijk loopt er altijd volk rond in dat park, maar we konden eigenlijk altijd meteen in attracties. De enige attracties waar we echt hebben moeten aanschuiven was 'Big Thunder Mountain' 2 van de 3 keer en dan die 'Peter Pan's Flight'. Al de rest ging echt vlot vooruit. Ook qua hotel en kosten hadden we massa's geluk. Heel veel kortingen op ons boeking kunnen krijgen en ook de TGV was veel goedkoper dan anders. In het park zijn er wel dure dingen, maar als je zorgt dat je zelf je drank mee hebt en dan enkel nog moeten kijken om geregeld iets te eten en niet te zot doet met de extra's, kan je er nog een relatief goedkope reis van maken.
Het was een superreis en ik ben zeker van plan nog zoiets te plannen. Misschien één keer per jaar toch zoiets doen. Met vrienden weggaan. Het is de eerste keer dat ik echt weg ben geweest dat ik het volledig zelf heb gepland. Anders was het altijd wel met familie of school. Evelien en ik hebben ons goed gehouden daar. Geen enkele keer echt zonder onderwerp gevallen, altijd bezig zijn en lachen. Ik ga zeker nog eens weg met haar, maar ik denk dat Disney toch iets is waar ik de volgende keer nog wat mensen voor mee ga vragen. Het lijkt me leuker met minstens 3-4 personen.
En anders, genoeg steden en mooie plekjes in de wereld die nog bezocht moeten worden :)
Foto's zal ik nog wel bijvoegen, zodat je er misschien een beter idee van krijgt allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten