donderdag 15 december 2011

Nautical Archaeology

Zoals maandag al vermeld, ben ik naar een lezing geweest over maritieme archeologie.
Het is namelijk zo dat er, doordat er een belangrijke samenkomst is van de wereldtop inzake nieuwe reglementering, er een soort van Archaeological Awareness-week is georganiseerd. Overal ter wereld staat archeologie en de studie van sites en vondsten in de kijker. Of toch in de wetenschappelijke wereld. Het gonst overal van de discussies over de nieuwe reglementering die vondsten zou moeten beschermen van causale vernietiging en zogenaamde schatgravers.

In die context heeft de VUB een aantal bekende namen kunnen strikken om een lezing te komen geven over hun vakgebied. Het zijn allemaal archeologen, maar elk met hun eigen specialisatie die hen groot heeft gemaakt.

Zo had je als eerste James Delgado, een bekend maritiem archeoloog. Hij werkt vooral met scheepswrakken zoals de Titanic, Mary Celeste, Carpathia en nog veel meer. Hij is ook een enorm publiek figuur. Hij is in verscheidene documentaires en shows van National Geographic Channel te zien. En persoonlijk, een soort van held voor mij. Ik was echt laaiend enthousiast toen ik hoorde dat hij ging komen. Ik heb hem al vaak gezien op de tv, altijd maar bezig met zijn vak. Wrakken zoeken, objecten onderzoeken, hypotheses opstellen, maar niet op zo'n manier dat het sensatiebelust is. Hij blijft altijd met zijn ogen op de doelstellingen van de expeditie. Om hem dan in het echt te zien en hem te horen praten over zijn onderzoek... geweldig.

De volgende naam was Nic Flemming, een al veel oudere archeoloog. Hij is ondertussen al slecht te been en moet zich voortbewegen in een rolstoel, maar aan zijn intelligentie is er zeker niets. Hij is specialist in ruïnes die zich onder de zeespiegel bevinden. Hij is meer een traditionele archeoloog, altijd op zoek naar artefacten. Het enige verschil met wat wij aangeleerd worden, is dat hij meestal een wetsuit aan moet trekken om naar zijn site te gaan. In zijn jonge jaren dook hij zelf veel, maar met de leeftijd heeft hij genoegen moeten nemen met de supervisie van talrijke expedities. Hij is echt een toffe peer. Hij was de meest vrolijke van de drie. Hij had zoveel te vertellen over alles dat hij al gezien en gevonden had. Genoeg anekdotes om je een week zoet mee te houden. Zo echt het 'gezellige professor'-type.

De laatste kan ik helaas niet vernoemen. Ten eerste was zijn naam nogal complex en ten tweede zou ik de spelling er nooit juist op krijgen. Het was namelijk een Aziaat (ik wil nog afzien van welk land hij kwam, China of Japan). Zijn specialiteit ligt bij een recente ontdekking. Namelijk die van de verloren gewaande vloot van Kublai-Khan, een mongool die Japan wou binnenvallen met een enorme vloot, maar die nooit is aangekomen. Hoogstwaarschijnlijk is de vloot in een orkaan (of zoals ze ze daar noemen thyphoon) terecht gekomen en gezonken. Een tijd terug zijn er dan toch sporen van teruggevonden en is er een grootschaals project op poten gezet om alles van de vloot terug te vinden. Met groot succes. Er zijn al vele schatten gevonden en het onderzoek loopt nog op volle gang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten