maandag 19 december 2011

Avontuur met de Deur

Het is alweer een tijdje geleden, maar nu heb ik toch weer een straf verhaal.
Allez, ik vind het straf, want ik maak het mee. En het is niet altijd even plezant.

Vorige week dinsdag zat ik tijdens de dag gewoon wat op mijn pc te tokkelen op mijn kot. De rolluik was naar beneden, maar om toch nog wat licht te hebben laat ik altijd een paar kiertjes open. Zo kan er ook nog altijd lucht binnen.
Het gebeurt wel vaker dat er iemand voorbij mijn raam loopt, dus daar zit ik niet mee in, maar die dinsdag was het anders. Het waren echt twee figuren die voor mijn raam bleven staan. In principe heb ik daar ook geen probleem mee, met die tram en bushalte voor mijn deur. Zo heb ik eens twee Fransozen gehad die joints aan het roken waren. Dus nu stonden die twee daar ook gewoon, maar ik kon door de spleetjes in mijn rolluik zien dat ze zich omdraaiden en dichter bij de raam gingen staan. Die probeerden dus gewoon bij mij naar binnen te kijken. Nu moet ik wel zeggen dat ik reflecterende plastic aan mijn raam heb hangen en het binnen volledig donker was (al mijn licht kwam van buiten of mijn laptopscherm), dus ik denk niet dat ze mij konden zien. Daarmee gingen zij er waarschijnlijk vanuit dat er niemand thuis was, want even later gingen ze langs de kant van de voordeur weg. Ik dacht dat ze gewoon door waren gewandeld. Maar mijn gedachtes waren nog niet koud of ik hoorde een enorm gebonk. Niet snel na elkaar, maar echt altijd met een pauze tussen. Die mannen waren dus gewoon onze voordeur aan het proberen inschoppen. In het midden van de dag! Ik ben dan de gang opgegaan om ze te doen stoppen, maar ze waren al weg voor ik buiten kon komen.
Waarschijnlijk hadden ze de aandacht wel getrokken van een aantal voetgangers.
Maar dat was niet het probleem. Het probleem was meer dat ik niet naar buiten kon.

Onze deur heeft namelijk een dubbel slot met 3 pinnen. één vanboven, één in het midden en één onderaan de deur, die simultaan in de grendel worden geschoven bij het sluiten van de deur. Nu was het zo dat die mannen toch wel de onderste pin uit de grendel hadden geschopt. Die hadden dus gewoon zo hard tegen die deur staan motten, dat de onderkant mee is beginnen geven en gewoon uit het slot werd geschopt. Die deur was dus volledig scheef getrokken en zelfs met sleutel was het onmogelijk om de deur open te krijgen. Er stond zoveel druk op die scheefgetrapte pin, dat je je sleutel gewoon niet meer kon omdraaien. We zaten dus wel degelijk opgesloten in ons kot en degene die buiten waren, waren buitengesloten. Na een hele tijd trekken en doen met een aantal mensen, konden we ze dan toch zo ver forceren om terug min of meer recht te springen, zodat we het slot konden opendraaien en de deur dus geen obstakel meer vormde.
Ze kon terug relatief gesloten worden, maar we voelden er ons toch niet 100% veilig mee, dus heb ik een mail gestuurd naar de kotbaas om hem te waarschuwen van de situatie en met de vraag of hij de deur eens kon komen controleren.
Ik heb daar een hele week geen antwoord op gekregen.

Tot ik zaterdagavond dit kreeg:
"Beste studenten,

Ik ben vandaag langs geweest in jullie gebouw en zag tot mijn genoegen dat alweer alles in orde was, waarvoor dank.

Verder wil ik nog even dit kwijt:

Vandaag waren er werken gepland aan de voordeur om de veiligheid van het gebouw te verbeteren en te verzekeren.
Bij deze werken werd echter een gasleiding geraakt, waardoor brandweer en politie is moeten komen en onder het mum van “nood breekt wet” hebben zij de deuren van 2 kamers moeten indeuken om ons van uw veiligheid te verzekeren. Wij zullen de studenten in kwestie hierover telefonisch contacteren.
Hierbij zijn de sloten of deurlijsten of deuren beschadigd geraakt. Wij moeten echter wachten tot maandag zodat de verzekering de schade kan opmeten. Vanaf dan zullen de reparaties kunnen gebeuren.

In tussentijd zoeken wij naar een tussenoplossing.

Sorry voor het ongemak en dank voor jullie begrip."
 
Ik vroeg mij wel al meteen af hoe je een gasleiding kunt raken door een deur te repareren, maar ik ben natuurlijk geen specialist op dat vlak. Ik ging er ook vanuit dat het mijn deur zeker ging zijn die er aan was gegaan, aangezien die het dichtst bij de voordeur is. Hoewel, ik geen telefoon had gekregen zoals vermeld in de mail. Ook mama had niets gekregen. Dus ergens was ik wel al gesust.
Tot ik natuurlijk gisterenavond deze mail kreeg:
"Beste,

Jullie deuren zijn zaterdag ingebeukt geweest voor de politie om zich ervan te verzekeren dat er niemand in de kamer aanwezig was.
Maandag komt normaal gezien de verzekering de schade opmeten, en er is ook al opdracht gegeven aan de werkmannen om nieuwe deuren te plaatsen.

In tussentijd is er zoals beloofd gezocht naar een tussenoplossing. Jullie zullen dat wel zien bij aankomst.

De sleutels van jullie nieuwe “sloten” zitten in de gemeenschappelijke keuken, onder de elektrische kookplaten.

De zwarte sleutel van het hangslot is van Goedele, de andere is van Kristof.

@Kristof: toen de politie zaterdag in je kamer gevallen is, en wij later werden opgebeld omtrent dit voorval, raadden ze jou aan je gordijnen en rolluiken altijd goed te sluiten!
Er zitten in jouw kamer enkele begeerde spullen die je best niet kan tonen aan de mensen op de straat. 

Nogmaals onze excuses voor het ongemak en dank voor jullie begrip, wij doen ons uiterste best om alles zo snel mogelijk terug als vroeger te krijgen.

Intussen is jullie voordeur wel een pak veiliger geworden."
 
Dus mijn hart viel wel al meteen in mijn schoenen. Ik wist niet wat ik moest verwachten van hoe mijn kamer er uit ging zien. En wat er van die deur over ging blijven. En hoe veilig ik nog wel kon zijn in mijn kamer. En hoe veilig mijn spullen die avond nog waren, aangezien ik pas deze ochtend terug ben gekomen. En dan nog, zou ik wel op mijn kot kunnen blijven dan, als de schade te groot ging zijn? Ik was best wel wat in paniek. Ik heb dan ook vreselijk slecht geslapen vannacht.

De ochtend dan naar Brussel gekomen. 2 Meter van mijn voordeur ligt het voetpad open, dus daar zal de lek wel geweest zijn. De voordeur is inderdaad versterkt. Je kan niet meer tussen de deur en de omkadering, dat is volledig afgeplakt met een soort van rubber, die vacuüm trekt denk ik. Alleszins goed materiaal als je het mij vraagt. Dan de deur van mijn kamer. Die zag er minder fraai uit. Zowel de linker- als rechterdeur zijn beschadigd. Vooral de rechter dan, want die wordt echt gebruikt als deur, maar omdat die zich op slot draait in de linker, hebben ze er beide goed van gehad. Zowel voor- als achterkant is volledig versplinterd rond het slot. Ze hebben er een tijdelijk slot in gestoken en met nagels snel wat knutselwerk gedaan om de deur min of meer weer bij elkaar te krijgen. Dus ze kan wel op slot, maar ik zou er geen geld op inzetten als last line of defense. Heel mijn kamer lag overhoop. Overal stof, stukjes hout, splinters. Mijn meubels aan de kant geschoven, dingen verplaatst of op een hoop gesmeten. Mijn kot was echt een ravage...

Ondertussen is het al terug opgeruimd en ik heb een bericht gekregen dat de verzekering in orde is, dus dat ze morgen komen voor een nieuwe deur te steken (of beter te herstellen).
Ik kijk er al naar uit...

4 opmerkingen:

  1. Ook bij ons hebben ze ingebroken net naast mijn kotdeur. Nu zit ik wel wat op mijn ongemakken, want er blijft maar een iemand blokken op kot. Hopelijk zorgt zij voor heel het gebouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En is het echt de kotkamer naast je, of meer het gebouw naast je, waar in gebroken is? Want ik dacht dat je kamer nu nogal hoog gelegen was, daar gaan ze minder snel naartoe gaan. Meestal roven ze snel de eerste kamers die ze tegenkomen é. En dat is bij mij wel de mijne...
    Ik weet ondertussen eigenlijk nog altijd niet of mijn deur hersteld is :s

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is het gebouw naast ons waar op klaar lichten dag is ingebroken. Mijn kamer ligt idd het hoogst en het enigst op die verdieping.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, meestal doen ze het wel op klaarlichte dag ze. Bij mij ook. 's Nachts is er meer kans dat er mensen thuis zijn é

    BeantwoordenVerwijderen