donderdag 1 december 2011

Coudenberg

Zoals het nu al een deftige gewoonte is geworden, zijn we op deze prachtig, regenachtige donderdagavond weer naar een museum getrokken.
Het was deze keer niet zozeer een museum als wel een archeologische site. We zijn namelijk naar het Coudenberg gegaan, onder het BELvue-museum op de kunstberg, vlak naast het Koninklijk Paleis in Brussel.
Onder de straten van de kunstberg zijn namelijk de restanten van het oude kasteel gevonden dat daar oorspronkelijk lag. De oude straten en muren liggen nog allemaal intact onder het huidige wegdek.
Heel interessant natuurlijk, vooral voor onze richting.
Zo kon je in delen van de site mooi de overgang zien tussen verschillende architecturale periodes. De eerste, oudste gedeelten van muren waren nog in oude, rode baksteen. Allemaal heel stevig en dik gemaakt. En de gangen bestonden uit tongewelven. Dat is typisch voor het Romaans. Daarna kreeg je de overgang naar fijnere muren, met lichtere steen waartussen kleinere naden zaten. Op de kruisingen van gangen, waren er dan kruisbogen en spitsbogen te zien. Daar kon je dan weer duidelijk Gotiek in herkennen. Ook op de originele straatstenen wandelen deed vreemd aan, wetende dat er een paar meter boven je het huidige, drukke Brusselverkeer reed. Het is heel mooi in beeld gebracht. Met leuke verlichting en knap ingedeelde ruimtes.

Ook hadden we als extra dat er twee acteurs (denk ik toch) een tijd lang verhalen vertelden. In twee talen dan nog wel. Dus ze zeiden één zin in het Nederlands en de volgende in het Frans. Zo had je altijd wel één zin die je perfect kon verstaan en de andere die je met context en wat parate kennis van de andere taal ook makkelijk kon verstaan. En het gaf zeker een mooi resultaat. Zo vertelden ze ook poëzie, waarvan er één volledig in het Nederlands, het andere in het Frans. Vooral omdat het zo'n tong-twisters zijn ook. Ze klonk al ongelofelijk indrukwekkend in het Nederlands, maar die Franse was toch wel een klasse apart. En dan hoor je pas echt hoe majestueus en sierlijk het Frans wel is.

Al bij al een leuke avond weer. Ik denk niet dat ik het snel ga opgeven van op die manier musea te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten